Fodmap dieet bij darmproblemen

Het FODMAP beperkte dieet is een effectieve behandelmethode voor patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) bij wie gezonde leefstijladviezen onvoldoende verbetering geven van de klachten

Ik begeleid mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) die het FODMAP beperkte dieet willen volgen.

Het FODMAP-beperkte dieet

FODMAPs zijn voedingsstoffen (moleculen), die klachten zoals gasvorming en buikpijn kunnen veroorzaken. Het doel van een FODMAP-beperkt dieet is om de totale hoeveelheden van deze kleine moleculen (FODMAP’s) die in de dikke darm komen te verminderen. Dit wordt gedaan door bepaalde producten weg te laten uit de voeding. Denk aan sommige groentes, fruitsoorten, tarwe en zuivelproducten. Wanneer de klachten verminderen of verdwijnen door het weglaten van deze FODMaP’s gaan we uittesten welke FODMaP de klachten veroorzaakt. Dit kunnen er ook meerdere zijn. Daarna weet u beter van welke producten u klachten krijgt en kunt u gaan uittesten welke hoeveelheid u misschien nog wel kunt eten zonder last te krijgen.

Het is een lastig dieet, ik ben geschoold om u hierbij te begeleiden. Voor meer informatie en meest gestelde vragen klikt u hier.